Съвети за копирайтинг, които ще увеличат Вашия рейтинг в търсещите машини
January 11, 2019
Show all

Колко сигурен е WordPress?

Вникване в сигурността на WordPress и няколко полезни съвета за поддържане на сигурността на Вашия WordPress сайт

Като платформа която може да бъде използвана, както от начинаещ блогър, така и от корпоративен бизнес, WordPress се занимава и с някои проверки, основани на грешките на неопитните потребители. В днешно време в интернет има толкова много противоречива информация, която ни кара да се замислим над един много важен въпрос: Сигурен ли е WordPress?

На кратко, да! Но, за да сте сигурни, че вашия WordPress сайт е защитен по всякакъв начин е нужно да вземете някои мерки – както правите с всяка система за управление на съдържанието. Основните настройки на WordPress го правят много способен и ефективен при идентифициране на рисковете и актуализиране на възможно най-сигурния софтуер. Това прави платформата чудесен помощник на обикновения потребител, който от своя страна трябва само да следва указанията и препоръките на WordPress, за повече сигурност.

Когато даден WordPress потребител не е актуализирал версията си, това го прави меко казано уязвим за хакерските атаки. Старият софтуер може да поддържа теми, плъгини и най-често приставки, които вече не се поддържат от техните автори, което прави сайта Ви обект на внимание от страна на недоброжелателите. За да се избегнат подобни грешки е най-добре редовно да следвате инструкциите за актуализация, платформата ще Ви уведоми за наличието на такава.

В обобщение, ето няколко съвета, които може да направите, за да запазите и защитите WordPress сайта си:

  • Актуализирайте всичко, включително ядрото на WordPress, плъгини и всичко останало на вашия сървър
  • Инвестирайте в качествен хостинг и инфраструктура
  • Ограничете администраторските права до минимум
  • Наложете строги правила за паролите и не ги споделяйте открито
  • Правете редовни архиви (един добър хост трябва да може да Ви помогне с това)
  • Премахнете всички остарели или неизползвани приставки или код

 

Колко безопасен е WordPress в сравнение с други системи за управление на съдържанието?

Ако мислите като хакер, представете си каква платформа бихте предпочели. Колкото по-малка е системата, толкова по-малко сайтове ще можете да използвате. Набиращите популярност системи за управление на съдържанието са и съответно обект на повече интерес от страна на хакерите. Това е лоша новина за WordPress, нали? Не точно. По какво WordPress се отличава по отношение на сигурност от други системи като Drupal, Sitecore, Adobe и др.?

WordPress е една от първите системи за управление на съдържанието и като такава се е утвърдила на пазара. Това я прави по-обширна общност за сигурност в сравнение с конкуренцията. Тази общност за сигурност се развива около приложението, което води до намаляване на честотата и сериозността на инцидентите със сигурността в сравнение с сайтовете на CMS, които са в ранен стадий на придобиване на популярност. От тази общност се появяват методологии за докладване и поправяне на уязвимости безопасно и конфиденциално, така че хакерите никога да нямат възможност да ги използват.

Важно е да запомните, че 100% сигурен уеб сайт не съществува. Същото важи и за 100% сигурна система за управление на съдържанието. Това на което трябва да обърнете внимание като потребители е коя система обръща най-голямо внимание на своята сигурност. Този тип системи са изградили една по-силна общност, способна да се справи с хакерските атаки доста по-бързо.

В крайна сметка въпросът за сигурността не е в това, какво предлага системата WordPress, а в това как крайният потребител се възползва от дадените му възможности. Това важи и за всички други подобни системи. Защитата и сигурността на един сайт са отговорност на потребителя!

Противно на общоприетото мнение, WordPress не е само за блогъри. Всъщност WordPress е най-голямата в света CMS с над 30% от световните уебсайтове, работещи на платформата. Този процент включва някои от най-известните в света уебсайтове на компанията, сред които The New Yorker, BBC America, Sony Music, MTV News, The Rolling Stones и цял куп още, които можете да разгледате тук за доказателство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *